ajankohtaista

METSÄ360 palkintoehdokas 2022  -  eniferBio – proteiinia teollisuuden sivutuotteista

Julkaistu |

31.8.2022

METSÄ360 palkintoehdokas 2022 - eniferBio – proteiinia teollisuuden sivutuotteista

LUT-yliopisto ja Marjatta ja Eino Kollin säätiö tekevät yhteistyötä kasvattaakseen suomalaisen metsän jalostusastetta. Yhteisenä tavoitteena on vahvistaa alaan liittyvää tutkimusta ja tukea vastuullisen biotalouden kasvua. Metsä360-tunnustuspalkinto ja Metsä360-kilpailu ovat tapoja nostaa esiin merkittäviä tekoja, jotka edistävät metsiemme jalostusarvon kasvua ja auttavat näkemään historiallisen voimavaramme uusin silmin. Metsä360-palkinto jaetaan kolmatta kertaa marraskuussa 2022. Kolme finalistia esitellään tämän syksyn aikana.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Kollin Säätiön lahjoitus Helsingin yliopistolle tukee puurakentamisen kestävyyden tutkimusta

Julkaistu:

30.8.2022

Kollin Säätiön lahjoitus Helsingin yliopistolle tukee puurakentamisen kestävyyden tutkimusta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö on tehnyt miljoonalahjoituksen Helsingin yliopistolle. Osa lahjoituksesta on kohdennettu maatalous-metsätieteiden koulutusalalle valtion vastinrahaohjelman puitteissa.

Suurin osa lahjoituksesta kohdentuu maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Hyytiälä Living Lab -hankkeeseen, jossa tutkitaan puurakentamisen kokonaiskestävyyttä sekä puurakennuksen hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Tutkimusta tullaan tekemään sekä Lahden yliopistokampuksella, Viikin kampuksella Helsingissä että Hyytiälän metsäasemalla.

Hyytiälän metsäasemalle valmistuu tänä syksynä massiivipuinen, kestävän kehityksen vaatimusten mukainen uudisrakennusten kokonaisuus, johon on maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan toimesta ja yhteistyökumppaneiden tuella syntymässä ainutlaatuinen tutkimusalusta.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Paloturvallinen koulu

Julkaistu |

9.6.2022

Paloturvallinen koulu

Maa- ja metsätalousministeriön ”Hiilestä kiinni” hankkeen puitteissa toteutettu verkkosivusto, ”Puussa on tulevaisuus”   käsittelee puurakentamisen merkitystä hiilensidonnassa ja varastoinnissa. Sivuilla voi tutustua vähähiilistä rakentamista koskeviin puheenvuoroihin, kuvamateriaaliin, videoihin, englanninkielisiin tiivistelmiin sekä linkityksiin aihepiiriä koskeviin faktatiedostoihin ja lähteisiin.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan

Arkisto

Insinööriopiskelijalla mielenkiintoinen kesätyö Kollin Säätiön metsätiloilla

Metsätalousinsinööriksi Hämeen Ammattikorkeakoulussa Evon yksikössä opiskeleva Marie Rantanen on aloittanut neljä kuukautta kestävän työharjoittelun Kollin Säätiöllä.  Marien työharjoitteluun kuuluu metsävaratietojen päivittäminen ja metsien tilan kartoittaminen. Kollin Säätiön metsätilat sijaitsevat Päijät-Hämeessä ja omistuksessa on noin 1500 hehtaaria, joka koostuu noin 40 eri metsätilasta.  

Sijainti, vaan ei pelkästään sijainti

Vanhan viisauden mukaan niin liikepaikan kuin asuinpaikankin kolme tärkeintä asiaa ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Minulle maailman parhaan kaupungin, Lahden, parhaalla paikalla, torin laidalla, Kollin Säätiön Koy Lahden Torinkulmassa sijaitseva asunto on sijainniltaan loistava, mutta on siinä paljon muutakin kuin sijainti.

Kun eläkkeelle jäämiseni lähestyi mietin paikkaa minne asettua, sillä Ruotsiin jossa työskentelin, en aikonut jäädä. Hyvin vahvana vaihtoehtona oli suosikkikaupunkini Berliini, mutta sitten siellä purettiin asumista koskevia säännöstelyjä ja hintataso nousi voimakkaasti. Siispä suunnaksi Suomi. Viimeinen asuinkaupunkini Järvenpää? Pääkaupunki Helsinki? Molemmissa niissä yksi lapsistani. Vai sittenkin lapsuuteni ja nuoruuteni kaupunki, henkinen kotini Lahti?

Kollin Säätiön toiminta vuonna 2021

Haastavasta tilanteesta huolimatta Marjatta ja Eino Kollin Säätiö sai tiukan talousohjauksen ja jatkuvan tilannearvioinnin ansiosta vuodesta 2021 vähintäänkin tyydyttävän. Tuottojen kannalta kriittisissä asioissa onnistuttiin, markkinoiden tarjoamat tilaisuudet pystyttiin hyödyntämään ja myös pitempiaikaiset kehityshankkeet saatiin etenemään positiiviseen suuntaan. Säätiö pystyi myös jakamaan apurahoja suunnitelmien mukaisesti ja rahoitettujen hankkeiden vaikuttavuudesta saatiin konkreettisia näyttöjä.