ajankohtaista

LUT – yliopiston dekaani Mari Kallioinen – Mänttäri: Metsäteollisuus on miljoonien mahdollisuuksien tulevaisuuden ala. Ala tarvitsee uusia osaajia

Julkaistu |

25.1.2023

LUT – yliopiston dekaani Mari Kallioinen – Mänttäri: Metsäteollisuus on miljoonien mahdollisuuksien tulevaisuuden ala. Ala tarvitsee uusia osaajia

”Metsäteollisuus ei ole auringonlaskun ala, vaan miljoonien mahdollisuuksien tulevaisuuden ala”, sanoo LUT yliopiston dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri. ”Mielikuva savupiippujen metsäteollisuudesta on vanha ja se muuttuu uusien puupohjaisten kuluttajatuotteiden kautta. Puupohjainen materiaali on suunnattoman rikasta ja siitä voidaan kehittää viisaalla käytöllä paljon hyvää.”

Metsäala tarvitsee uusia osaajia

Metsäalan suurena tulevaisuuden haasteena Kallioinen-Mänttäri pitää uusien osaajiensaamista alalle. - Me tarvitsemme alalle uusia osaajia ja pyrimme tekemään tunnetuksi uusia metsän tarjoamia mahdollisuuksia. Kun metsäosaamisen kautta voidaan muuttaa maailmaa paremmaksi, olisi hienoa, että nuoremmatkin sukupolvet näkisivät ne mahdollisuudet, mitä meillä Suomen metsissä on.

 

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Puupohjainen uusiutuva tekstiilikuitu uudistaa tekstiilimarkkinat

Julkaistu:

13.12.2022

Puupohjainen uusiutuva tekstiilikuitu uudistaa tekstiilimarkkinat

Suomessa on meneillään useita erilaisiin teknologioihin perustuvia uusiutuvien tekstiilikuitujen kehityshankkeita. –Suomi on johtava uusiutuvien tekstiilikuitujen kehittäjä maailmassa, mikä on erinomainen asia, koska markkinoilla on tilaa kaikille. Toivon, että Suomeen ja pohjoismaihin tulisi tämmöinen tekstiilikuidun valmistajien klusteri, ja saisimme myös langanvalmistajia ja kankaanvalmistajia takaisin Suomeen, sanoo Metsä Groupin innovaatioyhtiön Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Metsä Spring ja Kuura -tekstiilejä paperisellusta oli yksi Metsä360 tunnustuspalkinnon finalisteista, joka jaettiin Marjatta ja Eino Kollin säätiön ja LUT yliopiston toimesta jo kolmatta kertaan.  Palkinnon tavoitteena on tuoda esiin metsäteollisuuden uusia metsän jalostusarvon nostoon tähtääviä ratkaisuja, tekoja ja innovaatioita.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
VIHREÄ KULTAKAUSI - Suomen metsäteollisuuden ennennäkemätön nousu

Julkaistu |

25.11.2022

VIHREÄ KULTAKAUSI - Suomen metsäteollisuuden ennennäkemätön nousu

Vihreä kultakausi avaa näkymän Suomen metsäteollisuuden huippuvuosiin ajalle öljykriisistä (1973) finanssikriisiin (2008). Se on kertomus paperiteollisuuden noususta, kun maailmalla oli kysyntää Suomen yhdelle arvokkaimmista tuotteista, aikakauslehtipaperista. Kehittynyt insinööritaito, korkealuokkaisen aikakauslehtipaperin pitkälle kehittynyt valmistusprosessi ja teknisesti edistykselliset paperikoneet takasivat monimutkaisen tuotteet massatuotannon, jolla riitti vientiä ympäri maailmaa. Paperiteollisuuden hyvä menestys vaikutti merkittävästi suomalaiseen yhteiskuntaan taloudellisesti. Kultakauden jälkeen olemme tilanteessa, jossa arvioidaan uudestaan metsän mahdollisuudet, tavoitteet ja rakenteet. Siihen meillä kirjan kirjoittajien mukaan on hyvät mahdollisuudet.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan

Arkisto

METSÄ360 finalistit 2022

LUT-yliopisto sekä Marjatta ja Eino Kollin Säätiö jakavat 30.000 euron arvoisen Metsä360-palkinnon nyt jo kolmatta kertaa, voittaja ratkeaa torstaina 3.11.2022 pidettävässä tilaisuudessa LUT-yliopistolla.

LUTin, Kollin Säätiön sekä LAB-ammattikorkeakoulun edustajista koostuva asiantuntijaryhmä, on kartoittanut ehdokkaita kevään ja syksyn aikana. Finalisteiksi ovat valikoituneet seuraavat:

Kolmas Metsä360 palkintoehdokas on kestävään puurakentamiseen erikoistunut Ramboll

Metsä360-palkinto nostaa esiin metsän jalostusasteen kasvattamiseen tähtääviä innovaatioita, ratkaisuja ja tekoja. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa. Palkinnon jakavat LUT-yliopisto ja Kollin Säätiö. Tässä esittelyssä 3. palkintoehdokas - Ramboll. Voittaja julkaistaan 3.11. Metsä360 palkinnonjakotilaisuudessa LUT-yliopistolla.

Ramboll on kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialanyritys, joka on erikoistunut kestävään puurakentamiseen. Rakentamisen ratkaisuja mietittäessä Ramboll ottaa huomioon niin elinkaariajattelun kuin eri materiaalien vahvuudet erilaisissa kohteissa ja toteutuksissa. Hiilineutraalisuuden tavoittelu on tärkeä osa Rambollin strategiaa, ja puulla nähdään merkittäviä vaikutuksia tavoitteiden saavuttamisessa.

METSÄ360 palkintoehdokas 2022 - Metsä Spring ja Kuura – tekstiilejä paperisellusta

Kollin säätiö ja LUT-yliopisto jakavat yhteistyössä vuosittain 30 000 euron suuruisen tunnustuksen palkitakseen merkittävästi metsän jalostusarvon nostoon vaikuttavan innovaation, ratkaisun tai teon. METSÄ360 palkinto jaetaan nyt kolmatta kertaa marraskuussa 2022. LUTin Kollin Säätiön sekä LAB-ammattikorkeakoulun edustajista koostuva asiantuntijaryhmä on kartoittanut ehdokkaita kevään 2022 aikana. Kolme finalistia esitellään tämän syksyn aikana, nyt esittelyssä on toinen finalisti.

Metsä Spring ja Kuura – tekstiilejä paperisellusta

Kuura on Metsä Springin uudenlainen, paperisellusta valmistettava tekstiilikuitu. Vielä tutkimus- ja kehitysvaiheessa oleva Kuura on fossiiliton, biohajoava ja biopohjainen tuote. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää tekstiilien valmistuksessa sellaisenaan tai sekoitteena yhdessä muiden tekstiili kuitujen kanssa. Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyritys.