ajankohtaista

METSÄ360 palkintoehdokas 2022  -  eniferBio – proteiinia teollisuuden sivutuotteista

Julkaistu |

31.8.2022

METSÄ360 palkintoehdokas 2022 - eniferBio – proteiinia teollisuuden sivutuotteista

LUT-yliopisto ja Marjatta ja Eino Kollin säätiö tekevät yhteistyötä kasvattaakseen suomalaisen metsän jalostusastetta. Yhteisenä tavoitteena on vahvistaa alaan liittyvää tutkimusta ja tukea vastuullisen biotalouden kasvua. Metsä360-tunnustuspalkinto ja Metsä360-kilpailu ovat tapoja nostaa esiin merkittäviä tekoja, jotka edistävät metsiemme jalostusarvon kasvua ja auttavat näkemään historiallisen voimavaramme uusin silmin. Metsä360-palkinto jaetaan kolmatta kertaa marraskuussa 2022. Kolme finalistia esitellään tämän syksyn aikana.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Kollin Säätiön lahjoitus Helsingin yliopistolle tukee puurakentamisen kestävyyden tutkimusta

Julkaistu:

30.8.2022

Kollin Säätiön lahjoitus Helsingin yliopistolle tukee puurakentamisen kestävyyden tutkimusta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö on tehnyt miljoonalahjoituksen Helsingin yliopistolle. Osa lahjoituksesta on kohdennettu maatalous-metsätieteiden koulutusalalle valtion vastinrahaohjelman puitteissa.

Suurin osa lahjoituksesta kohdentuu maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Hyytiälä Living Lab -hankkeeseen, jossa tutkitaan puurakentamisen kokonaiskestävyyttä sekä puurakennuksen hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Tutkimusta tullaan tekemään sekä Lahden yliopistokampuksella, Viikin kampuksella Helsingissä että Hyytiälän metsäasemalla.

Hyytiälän metsäasemalle valmistuu tänä syksynä massiivipuinen, kestävän kehityksen vaatimusten mukainen uudisrakennusten kokonaisuus, johon on maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan toimesta ja yhteistyökumppaneiden tuella syntymässä ainutlaatuinen tutkimusalusta.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Paloturvallinen koulu

Julkaistu |

9.6.2022

Paloturvallinen koulu

Maa- ja metsätalousministeriön ”Hiilestä kiinni” hankkeen puitteissa toteutettu verkkosivusto, ”Puussa on tulevaisuus”   käsittelee puurakentamisen merkitystä hiilensidonnassa ja varastoinnissa. Sivuilla voi tutustua vähähiilistä rakentamista koskeviin puheenvuoroihin, kuvamateriaaliin, videoihin, englanninkielisiin tiivistelmiin sekä linkityksiin aihepiiriä koskeviin faktatiedostoihin ja lähteisiin.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan

Arkisto

Biotalous on keskiössä, yhteistyömme LUT-yliopiston kanssa hyödyttää laajasti Lahtea ja sen ympäristöä

Marjatta ja Eino Kollin säätiö tukee LUT-yliopiston Lahden kampuksella neljää biotalouden professuuria.  Professuurien alat ovat biotalous, biopolymeerientuotanto, biomateriaalien prosessi- ja tehdassuunnittelu sekä biomassan erotustekniikka biojalostuksessa.  Professoreina toimivat Mari Kallioinen-Mänttäri ja Tuomo Sainio ja apulaisprofessorit Kristian Melin ja Rama Layek

Säätiön ja LUT-yliopiston yhteisenä tavoitteena on vahvistaa Lahden talousalueen biotalousklusteria ja tukea uuden liiketoiminnan syntyä ja kasvua. Suomalaisen metsän jalostusasteen nosto ja monipuolinen, vastuullinen hyödyntäminen ovat yhteistyön kulmakiviä.

Jätepuusta voidaan valmistaa päästötöntä polttoainetta

Uuden polttoaineen veroton litrahinta olisi 0,56–0,74 euroa. Lisäksi se tuottaisi 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiini.

LUT-yliopistossa on löydetty uusi, kilpailukykyinen tapa tuottaa polttoainetta vähäpäästöisesti. Raaka-aineena käytetään metsäteollisuuden sivutuotteita tai energiapuuta, joista tuotetaan etikkahappoa. Power-to-X-teknologialla siitä saadaan yhdessä vedyn kanssa etanolia hiilineutraalin liikenteen tarpeisiin. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Münchenin teknillisen yliopiston kanssa.

Metsä360-palkinnon ehdokkaiden etsintä on alkanut

LUT-yliopisto ja Marjatta ja Eino Kollin säätiö tekevät yhteistyötä kasvattaakseen suomalaisen metsän jalostusastetta. Yhteisenä tavoitteena on vahvistaa alaan liittyvää tutkimusta ja tukea vastuullisen biotalouden kasvua.

Metsä360-tunnustuspalkintoja Metsä360-kilpailu ovat tapoja nostaa esiin merkittäviä tekoja, jotka edistävät metsiemme jalostusarvon kasvua ja auttavat näkemään historiallisen voimavaramme uusin silmin.

Metsä360-tunnustuspalkinto jaetaan ensi marraskuussa kolmatta kertaa. Uusien palkintoehdokkaiden etsintä on nyt käynnissä. Palkinnonarvo on 30 000 euroa. Aiempina vuosina palkinnon ovat voittaneet Suomen ladun Nuku yö ulkona -kampanja sekä Stora Enson puupohjainen hiili Lignode®.