ajankohtaista

VIHREÄ KULTAKAUSI - Suomen metsäteollisuuden ennennäkemätön nousu

Julkaistu |

25.11.2022

VIHREÄ KULTAKAUSI - Suomen metsäteollisuuden ennennäkemätön nousu

Vihreä kultakausi avaa näkymän Suomen metsäteollisuuden huippuvuosiin ajalle öljykriisistä (1973) finanssikriisiin (2008). Se on kertomus paperiteollisuuden noususta, kun maailmalla oli kysyntää Suomen yhdelle arvokkaimmista tuotteista, aikakauslehtipaperista. Kehittynyt insinööritaito, korkealuokkaisen aikakauslehtipaperin pitkälle kehittynyt valmistusprosessi ja teknisesti edistykselliset paperikoneet takasivat monimutkaisen tuotteet massatuotannon, jolla riitti vientiä ympäri maailmaa. Paperiteollisuuden hyvä menestys vaikutti merkittävästi suomalaiseen yhteiskuntaan taloudellisesti. Kultakauden jälkeen olemme tilanteessa, jossa arvioidaan uudestaan metsän mahdollisuudet, tavoitteet ja rakenteet. Siihen meillä kirjan kirjoittajien mukaan on hyvät mahdollisuudet.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Kotimaisesta superproteiinista soijan korvaaja eniferBion kehitystyölle Metsä360 palkinto

Julkaistu:

23.11.2022

Kotimaisesta superproteiinista soijan korvaaja eniferBion kehitystyölle Metsä360 palkinto

Biotekniikan startup yritys eniferBio on herättänyt henkiin Suomessa 1970 - luvulla kehitetyn Pekilo-teknologian, jolla voidaan tuottaa erittäin proteiinipitoista jauhetta. - Maailman proteiinin kysynnän on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, minkä vuoksi tarvitaan nykyistä kestävämpiä tapoja tuottaa vaihtoehtoisia proteiineja, sanoo eniferBio yhtiöntoimitusjohtaja Simo Ellilä.

Hanke palkittiin Marjatta ja Eino Kollin säätiön ja LUT yliopiston jakamalla 30.000 euron suuruisella tämän vuoden Metsä360 tunnustuspalkinnolla. Palkinnon tavoitteena on tuoda esiin metsäteollisuuden uusia metsän jalostusarvon nostoon tähtääviä ratkaisuja, tekoja ja innovaatioita.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Biotekniikan startup eniferBio voitti Metsä360-tunnustuspalkinnon

Julkaistu |

3.11.2022

Biotekniikan startup eniferBio voitti Metsä360-tunnustuspalkinnon

Voiton toi maailman tehokkain mykoproteiinin valmistusprosessi, jossa voidaan hyödyntää teollisuuden sivujakeita. Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittaman palkinnon arvo on 30 000 euroa. Merkittävä tunnustuspalkinto jaettiin jo kolmatta kertaa. Palkinnon vastaanotti Eniferbion toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Voittaja on suomalainen biotekniikan startup, joka kasvattaa bioreaktoreissaan PEKILO®-sienen rihmastoa. Suodatettuna ja kuivattuna siitä syntyy erittäin proteiinipitoista jauhetta. Prosessissa voidaan hyödyntää metsä-, biopolttoaine- ja elintarviketeollisuuden sivujakeita.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan

Arkisto

Suomen metsävaikuttamisessa parantamisen paikka

Suomalaisessa metsävaikuttamisessa on uuden Metsäteollisuusry:n toimitusjohtajan Paula Lehtomäen mukaan erityisesti aikataulun suhteen parantamisen paikka. ”Jos hallituksessa on vaikeuksia löytää kansallista kantaa, niin sitten juna on saattanut lähteä asemalta, ennen kuin oma paperi on valmiina. Meidän täytyy pystyä kirkastamaan kansallista kantaa, tehdä se aikaisemmassa vaiheessa ja sitten laajalla yhteistyöllä saattaa Suomen kanta Brysseliin ajoissa ja riittävän hyvin.” Paula Lehtomäki sanoo.

METSÄ360 finalistit 2022

LUT-yliopisto sekä Marjatta ja Eino Kollin Säätiö jakavat 30.000 euron arvoisen Metsä360-palkinnon nyt jo kolmatta kertaa, voittaja ratkeaa torstaina 3.11.2022 pidettävässä tilaisuudessa LUT-yliopistolla.

LUTin, Kollin Säätiön sekä LAB-ammattikorkeakoulun edustajista koostuva asiantuntijaryhmä, on kartoittanut ehdokkaita kevään ja syksyn aikana. Finalisteiksi ovat valikoituneet seuraavat:

Kolmas Metsä360 palkintoehdokas on kestävään puurakentamiseen erikoistunut Ramboll

Metsä360-palkinto nostaa esiin metsän jalostusasteen kasvattamiseen tähtääviä innovaatioita, ratkaisuja ja tekoja. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa. Palkinnon jakavat LUT-yliopisto ja Kollin Säätiö. Tässä esittelyssä 3. palkintoehdokas - Ramboll. Voittaja julkaistaan 3.11. Metsä360 palkinnonjakotilaisuudessa LUT-yliopistolla.

Ramboll on kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialanyritys, joka on erikoistunut kestävään puurakentamiseen. Rakentamisen ratkaisuja mietittäessä Ramboll ottaa huomioon niin elinkaariajattelun kuin eri materiaalien vahvuudet erilaisissa kohteissa ja toteutuksissa. Hiilineutraalisuuden tavoittelu on tärkeä osa Rambollin strategiaa, ja puulla nähdään merkittäviä vaikutuksia tavoitteiden saavuttamisessa.