ajankohtaista

Paloturvallinen koulu

Julkaistu |

9.6.2022

Paloturvallinen koulu

Maa- ja metsätalousministeriön ”Hiilestä kiinni” hankkeen puitteissa toteutettu verkkosivusto, ”Puussa on tulevaisuus”   käsittelee puurakentamisen merkitystä hiilensidonnassa ja varastoinnissa. Sivuilla voi tutustua vähähiilistä rakentamista koskeviin puheenvuoroihin, kuvamateriaaliin, videoihin, englanninkielisiin tiivistelmiin sekä linkityksiin aihepiiriä koskeviin faktatiedostoihin ja lähteisiin.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Biotalous on keskiössä, yhteistyömme LUT-yliopiston kanssa hyödyttää laajasti Lahtea ja sen ympäristöä

Julkaistu:

30.5.2022

Biotalous on keskiössä, yhteistyömme LUT-yliopiston kanssa hyödyttää laajasti Lahtea ja sen ympäristöä

Marjatta ja Eino Kollin säätiö tukee LUT-yliopiston Lahden kampuksella neljää biotalouden professuuria.  Professuurien alat ovat biotalous, biopolymeerientuotanto, biomateriaalien prosessi- ja tehdassuunnittelu sekä biomassan erotustekniikka biojalostuksessa.  Professoreina toimivat Mari Kallioinen-Mänttäri ja Tuomo Sainio ja apulaisprofessorit Kristian Melin ja Rama Layek

Säätiön ja LUT-yliopiston yhteisenä tavoitteena on vahvistaa Lahden talousalueen biotalousklusteria ja tukea uuden liiketoiminnan syntyä ja kasvua. Suomalaisen metsän jalostusasteen nosto ja monipuolinen, vastuullinen hyödyntäminen ovat yhteistyön kulmakiviä.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan
Jätepuusta voidaan valmistaa päästötöntä polttoainetta

Julkaistu |

16.5.2022

Jätepuusta voidaan valmistaa päästötöntä polttoainetta

Uuden polttoaineen veroton litrahinta olisi 0,56–0,74 euroa. Lisäksi se tuottaisi 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiini.

LUT-yliopistossa on löydetty uusi, kilpailukykyinen tapa tuottaa polttoainetta vähäpäästöisesti. Raaka-aineena käytetään metsäteollisuuden sivutuotteita tai energiapuuta, joista tuotetaan etikkahappoa. Power-to-X-teknologialla siitä saadaan yhdessä vedyn kanssa etanolia hiilineutraalin liikenteen tarpeisiin. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Münchenin teknillisen yliopiston kanssa.

Lue tämä artikkeli kokonaisuudessaan

Arkisto

Metsä360-palkinnon ehdokkaiden etsintä on alkanut

LUT-yliopisto ja Marjatta ja Eino Kollin säätiö tekevät yhteistyötä kasvattaakseen suomalaisen metsän jalostusastetta. Yhteisenä tavoitteena on vahvistaa alaan liittyvää tutkimusta ja tukea vastuullisen biotalouden kasvua.

Metsä360-tunnustuspalkintoja Metsä360-kilpailu ovat tapoja nostaa esiin merkittäviä tekoja, jotka edistävät metsiemme jalostusarvon kasvua ja auttavat näkemään historiallisen voimavaramme uusin silmin.

Metsä360-tunnustuspalkinto jaetaan ensi marraskuussa kolmatta kertaa. Uusien palkintoehdokkaiden etsintä on nyt käynnissä. Palkinnonarvo on 30 000 euroa. Aiempina vuosina palkinnon ovat voittaneet Suomen ladun Nuku yö ulkona -kampanja sekä Stora Enson puupohjainen hiili Lignode®.

Insinööriopiskelijalla mielenkiintoinen kesätyö Kollin Säätiön metsätiloilla

Metsätalousinsinööriksi Hämeen Ammattikorkeakoulussa Evon yksikössä opiskeleva Marie Rantanen on aloittanut neljä kuukautta kestävän työharjoittelun Kollin Säätiöllä.  Marien työharjoitteluun kuuluu metsävaratietojen päivittäminen ja metsien tilan kartoittaminen. Kollin Säätiön metsätilat sijaitsevat Päijät-Hämeessä ja omistuksessa on noin 1500 hehtaaria, joka koostuu noin 40 eri metsätilasta.  

Sijainti, vaan ei pelkästään sijainti

Vanhan viisauden mukaan niin liikepaikan kuin asuinpaikankin kolme tärkeintä asiaa ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Minulle maailman parhaan kaupungin, Lahden, parhaalla paikalla, torin laidalla, Kollin Säätiön Koy Lahden Torinkulmassa sijaitseva asunto on sijainniltaan loistava, mutta on siinä paljon muutakin kuin sijainti.

Kun eläkkeelle jäämiseni lähestyi mietin paikkaa minne asettua, sillä Ruotsiin jossa työskentelin, en aikonut jäädä. Hyvin vahvana vaihtoehtona oli suosikkikaupunkini Berliini, mutta sitten siellä purettiin asumista koskevia säännöstelyjä ja hintataso nousi voimakkaasti. Siispä suunnaksi Suomi. Viimeinen asuinkaupunkini Järvenpää? Pääkaupunki Helsinki? Molemmissa niissä yksi lapsistani. Vai sittenkin lapsuuteni ja nuoruuteni kaupunki, henkinen kotini Lahti?