Vihreä kultakausi avaa näkymän Suomen metsäteollisuuden huippuvuosiin ajalle öljykriisistä (1973) finanssikriisiin (2008). Se on kertomus paperiteollisuuden noususta, kun maailmalla oli kysyntää Suomen yhdelle arvokkaimmista tuotteista, aikakauslehtipaperista. Kehittynyt insinööritaito, korkealuokkaisen aikakauslehtipaperin pitkälle kehittynyt valmistusprosessi ja teknisesti edistykselliset paperikoneet takasivat monimutkaisen tuotteet massatuotannon, jolla riitti vientiä ympäri maailmaa. Paperiteollisuuden hyvä menestys vaikutti merkittävästi suomalaiseen yhteiskuntaan taloudellisesti. Kultakauden jälkeen olemme tilanteessa, jossa arvioidaan uudestaan metsän mahdollisuudet, tavoitteet ja rakenteet. Siihen meillä kirjan kirjoittajien mukaan on hyvät mahdollisuudet.
Vihreän kultakausi -kirjan kohderyhmä on laaja, se kattaa niin opiskelijat ja insinöörit kuin myös metsänhoidon sekä luonnonsuojelussa toimivat henkilöt. Kirjan tarina on opettavainen, se avaa nuorille mahdollisuuden nähdä asioita uudella tavalla ja saa tuon ajan eläneet, eri yhteyksissä metsä- ja paperiteollisuudessa mukana olleet muistelemaan, missä ovat olleet mukana.
Kirja on toteutettu osin Kollin säätiön myöntämän apurahan avulla. ”Kirja avaa uusien innovaatioiden merkityksen metsäalalle ja kannustaa jatkossakin kehittämään uusia käyttötapoja puulle. Kirja on hyvä kuvaus tuon ajan metsäteollisuuden kehittymisestä”, sanoo Kollin säätiön asiamies Esko Kolli.
Kirjan ovat kirjoittaneet emeritus professori Pekka Kauppi, ympäristö- ja metsätieteen tukija, hän on toiminut ympäristönsuojelun professorina Helsingin yliopistossa ja professori Jyrki Kettunen, yrityskonsultti, futurologi ja tietokirjailija, joka teki pitkän uran Metsäliitto-yhtymässä tutkimusjohtajana.