ajankohtaista

Valtakunnallinen evakkopatsas paljastettiin Lahdessa

Julkaistu:
14.8.2021
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Kaikki Suomen evakoita kunnioittava taiteilija Reijo Hutun veistämä evakkopatsas paljastettiin Lahdessa Hennalan komentajanpuistossa lauantaina 14.8. Patsaan paljasti patsashankkeen suojelija, eduskunnan Karjala-kerhon puheenjohtaja, kansanedustaja ja itsekin evakon tyttärentytär Sanni Grahn-Laasonen.  

Patsas esittää äitiä kahden aikuisuuden kynnyksellä olevan lapsensa kanssa lähdössä karjalaisiin juhliin. Kuten monessa muussakin evakkoperheessä, perheen isä on kaatunut rintamalla. Patsaan aihe perustuu taiteilijoiden Pekka Asikaisen ja Reijo Hutun alkuperäisaiheeseen.

Patsashankkeen toteutti Lahden Karjalaseura ja se on vaatinut lukemattoman määrän vapaaehtoisten työtunteja, muistutti Lahden Karjalaseuran ja patsastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Koukonen. Myös 160 000 euron kustannusten saaminen kokoon keräysvaroilla on ollut suuri ponnistus, kertoi Koukonen: haluan kiittää kaikkia järjestömme jäseniä ja muita hankkeen mahdollistaneita, niin rahaa, tavaroita kuin työpanostakin lahjoittaneita.

Tänään kunnioitamme evakkojen menetyksiä, elämää ja merkitystä pysyvällä kunnianosoituksella, evakkopatsaalla. Samalla teemme näkyväksi, miten tärkeä rooli Karjalan evakoilla oli suomalaisen yhteiskunnan ja Suomen myöhemmän vapauden ja vaurauden rakentamisessa ja siirrämme perintöä ja tietoa juurista eteenpäin seuraaville sukupolville - minäkin omille lapsilleni, summasi patsaanpaljastaja Sanni Grahn-Laasonen patsaan merkitystä.

Hän perusteli myös patsaan sijoittumista juuri Lahteen: Lahti on Suomen evakkopääkaupunki. Lahteen asettui noin 10 000 evakkoa ja he muodostivat noin neljänneksen kaupungin väestöstä. Eikä Lahteen tullut pelkästään ihmisiä, vaan heidän yrityksiään, instituutioitaan ja järjestöjään. Lahti ei olisi sitä, mitä se on tänään, ilman evakkoja.

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli