ajankohtaista

Sijainti, vaan ei pelkästään sijainti

Julkaistu:
16.3.2022
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Vanhan viisauden mukaan niin liikepaikan kuin asuinpaikankin kolme tärkeintä asiaa ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Minulle maailman parhaan kaupungin, Lahden, parhaalla paikalla, torin laidalla, Kollin Säätiön Koy Lahden Torinkulmassa sijaitseva asunto on sijainniltaan loistava, mutta on siinä paljon muutakin kuin sijainti.

Kun eläkkeelle jäämiseni lähestyi mietin paikkaa minne asettua, sillä Ruotsiin jossa työskentelin, en aikonut jäädä. Hyvin vahvana vaihtoehtona oli suosikkikaupunkini Berliini, mutta sitten siellä purettiin asumista koskevia säännöstelyjä ja hintataso nousi voimakkaasti. Siispä suunnaksi Suomi. Viimeinen asuinkaupunkini Järvenpää? Pääkaupunki Helsinki? Molemmissa niissä yksi lapsistani. Vai sittenkin lapsuuteni ja nuoruuteni kaupunki, henkinen kotini Lahti?

Kun tulin katsomaan asuntoa Torinkulmassa kuului päässäni "pang", tiesin, että olin löytänyt etsimäni. Rakennus, jota olin aiemmin katsellut ihaillen ulkoa päin, osoittautui sisältä mitä mainioimmaksi. Korkeat huoneet, paksut seinät, moninkertaiset ikkunat torjumassa Vapaudenkadun liikenteen ääniä, hieno pohjaratkaisu ja tyylikkäät kaappiratkaisut tekivät vaikutuksen. Eikä vain minuun, vaan tukenani olleeseen nuorempaan tyttäreeni.

Kun aiemmin olin muuton yhteydessä viikannut pahviset muuttolaatikot valmiiksi seuraavaa muuttoa varten, vein nyt tyhjentyneet laatikot energiajätteeseen. Tiesin tulleeni paikkaan, josta en muuta, ellei terveydelliset seikat vaadi ja silloin pakkaamisen hoitaa joku muu.

Nyt reilun kolmen asutun vuoden jälkeen olen entistä vakuuttuneempi ratkaisuni osuvuudesta. Toimivat sauna ja pesuhuone samassa rapussa, hissimatkan päässä. Kaikki tarpeellinen lyhyen kävelymatkan päässä: torikahvilat ja ruokakaupat, herkkujen koti Kauppahalli jopa samassa talossa. Elokuvateatteri sadan metrin päässä ja puolen kilometrin säteellä yli 40 ravintolaa. Ja vierellä olevalta torilta pääsee busseilla joka puolelle kotikaupunkia ja lähikuntiinkin. Eikä rautatieasemakaan kaukana ole, jos haluaa käydä Helsingissä tai mennä vaikkapa lentokentälle. Voi tätä keskusta-asumisen helppoutta! Omaa autoa tarvitsen vain kesäaikaan, kun kesämökillä käynti ei oikein julkisilla suju, mutta talvet voi pitää autoa seisonnassa.

Jo pelkästään nuo asumisen konkreettiset seikat riittäisivät vertailussa huipulle, mutta viimeisenä vaan ei vähäisinpänä tulee vuokranantaja, Kollinsäätiö. Kun säätiö kertoi lahjoittaneensa LUT-korkeakoululle kolme profesuuria viideksi vuodeksi, tunsin itsekin olevani osa suomalaisen sivistyksen mahdollistavaa ketjua. Jos pienestä vuokrastani jää jotain ylimääräistä, ei sitä laiteta ökyveneisiin Cayman saarille, vaan sillä tuetaan suomalaisen osaamisen kehittämistä. On hienoa olla, vaikkakin hyvin pieneltä osalta, osa tuota porukkaa.

 Erpo Heinolainen

Ehtiväinen eläkeläinen

Kuvassa Lahden Kauppahallin portailla Kollin Säätiön asiamies Esko Kolli ja Ehtiväinen eläkeläinen Erpo Heinolainen

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli