ajankohtaista

Metsäalan katse käännettävä jalostettuihin tuotteisiin – Metsä360-tunnustuspalkinto on jaossa viidettä kertaa

Julkaistu:
26.3.2024
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

LUT-yliopisto ja Kollin Säätiö etsivät uusia Metsä360-ehdokkaita.  Metsän jalostusarvoa kasvattavalle ratkaisulle, teolle tai innovaatiolle jaetaan 30 000 euron palkinto.

Metsä360-tunnustuspalkinnon ehdokkaita etsitään viidettä kertaa. Tunnustuspalkinnon avulla LUT-yliopisto ja Kollin Säätiö haluavat nostaa esille metsän jalostusarvon kasvuun tähtääviä tekoja. LUTin insinööritieteiden tiedekunnan dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri uskoo, että metsäala pystyy tarjoamaan ratkaisuja moniin aikamme haasteisiin.

“Metsä on valtavan rikas uusiutuva resurssi. Se tarjoaa suomalaiselle teollisuudelle monenlaisia mahdollisuuksia ja tukee hyvinvointiamme kansakuntana. Monet ratkaisut ovat ulottuvillamme, ja Metsä360 on yksi tapa nostaa niitä esille “, Mari Kallioinen-Mänttäri kommentoi.

Vuoden 2023 tunnustuspalkinnon voittaneen Arbonautin toimitusjohtaja Tuomo Kauranne korostaa metsän jalostusarvon lisäämisen merkitystä Suomen metsäalan tulevaisuudelle.  

“Suomessa on siirryttävä perussahatavaran tuottamisesta jalostettujen tuotteiden tekoon. Tämä on kriittistä, jotta niukkeneva puuvara saadaan tuottamaan korkeampaa liikevaihtoa ja katetta.”

Tuomo Kauranteen mukaan yritysten on panostettava yhä enemmän tuotekehitykseen tuotannon tehostamisen tai kasvattamisen sijaan, jotta yritysten tulos ja tekijöiden ammattitaito kasvavat kestävällä tavalla.

Asiantuntijaryhmä etsii palkintoehdokkaita kevään aikana

Metsä360-tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain merkittävästi metsän jalostusarvon nostoon vaikuttavalle ratkaisulle, teolle tai innovaatiolle. LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön edustajista koottu asiantuntijaryhmä kartoittaa sopivia ehdokkaita tunnustuspalkinnolle ja nimeää finaaliin kutsuttavat toimijat. Ulkopuolisista asiantuntijoista koolle kutsuttu raati tekee lopullisen voittajavalinnan.

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamies, talousneuvos Esko Kolli on yksi asiantuntijaryhmän pysyvistä jäsenistä. Hän on päässyt aitopaikalta näkemään, kuinka laajasti Suomessa tehdään työtä metsän jalostusarvon nostamiseksi.

“Odotamme viidennen kerran jaettavan Metsä360-tunnustuspalkinnon tuovan jälleen esille rohkeita ja edistyksellisiä menetelmiä uusien korkean jalostusarvon tuotteiden ja toimintatapojen löytämiseksi. Palkinnolla haluamme tukea metsä- ja puualan kehityshankkeita sekä innovaatioita, jotka edistävät kestävää kehitystä ja auttavat vähentämään ympäristövaikutuksia”, Esko Kolli kommentoi.

Aiempina vuosina palkinnon ovat voittaneet Suomen Ladun Nuku yö ulkona -kampanja, Stora Enson puupohjainen hiili Lignode sekä eniferBion teollisuuden sivujakeita hyödyntävä PEKILO®-proteiinin valmistusprosessi.

Yläkoululaiset pohtivat metsän merkitystä videokilpailussa

Metsä360-tunnustuspalkinnon rinnalla kulkee Metsä360 -kilpailu, joka on suunnattu peruskoulun 7.–9.-luokkalaisille. Videokilpailussa nuoret tuovat esille, mitä metsä heille merkitsee.

Nuorten kilpailun ennakkoilmoittautuminen on käynnissä 31.5.2024 asti, ja kilpailutöitä voi toimittaa syyskuun loppuun.  Kilpailun parhaimmistolle on jaossa yhteensä 6 000 euroa palkintorahaa.  

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö sekä LUT-yliopisto jakoivat Metsä360-palkinnon ensimmäisen kerran vuonna 2020. Palkinto kunnioittaa visionäärisen teollisuusneuvos Eino Kollin (1925–2016) perintöä ja elämäntyötä metsien parissa. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.

Lisätietoja:

Mari Kallioinen-Mänttäri, Dekaani, insinööritieteiden tiedekunta, LUT-yliopisto

mari.kallioinen-manttari@lut.fi, 040 593 9881

Esko Kolli, Asiamies, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö  

esko.kolli@kollinsaatio.fi  050 0712 458

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli