ajankohtaista

METSÄ360 palkintoehdokas 2022 - Metsä Spring ja Kuura – tekstiilejä paperisellusta

Julkaistu:
29.9.2022
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Kollin säätiö ja LUT-yliopisto jakavat yhteistyössä vuosittain 30 000 euron suuruisen tunnustuksen palkitakseen merkittävästi metsän jalostusarvon nostoon vaikuttavan innovaation, ratkaisun tai teon. METSÄ360 palkinto jaetaan nyt kolmatta kertaa marraskuussa 2022. LUTin, Kollin Säätiön sekä LAB-ammattikorkeakoulun edustajista koostuva asiantuntijaryhmä on kartoittanut ehdokkaita kevään 2022 aikana. Kolme finalistia esitellään tämän syksyn aikana, nyt esittelyssä on toinen finalisti.

Metsä Spring ja Kuura – tekstiilejä paperisellusta

Kuura on Metsä Springin uudenlainen, paperisellusta valmistettava tekstiilikuitu. Vielä tutkimus- ja kehitysvaiheessa oleva Kuura on fossiiliton, biohajoava ja biopohjainen tuote. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää tekstiilien valmistuksessa sellaisenaan tai sekoitteena yhdessä muiden tekstiilikuitujen kanssa. Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyritys.

Tekstiilikuituja tuotetaan maailmassa vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia, joten kysyntä kestävästi tuotetulle tekstiilikuidulle on valtava. Tällä hetkellä tekstiilien pääraaka-aineita ovat öljy- ja maakaasupohjaiset synteettiset kuidut. Niistä irtoaa käytössä ja pesussa ympäristölle ja ihmisille haitallisia mikromuoveja. Tekstiilejä valmistetaan paljon myös puuvillasta, jonka tuotannossa on merkittäviä keinokasteluun, lannoitukseen ja torjunta-aineiden käyttöön liittyviä ongelmia.

Metsä360 asiantuntijaryhmää puhutteli se, että Kuura-kuitu hyödyntää raaka-aineena nimenomaan suomalaista metsää. Lisäksi tuotannossa ei käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita. Tekstiiliteollisuuden nähdään elävän murrosvaihetta, ja raati katsoo, että uusille raaka-aineille on kasvava markkina.

Asiantuntija-ryhmässä työskentelevät LAB-ammattikorkeakoulun puutekniikan lehtori Esa Mikkonen, LUT-yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola, erotustekniikan professori Mari Kallioinen-Mänttäri, kehittämispäällikkö Päivi Saikko ja Kollin säätiön asiamies Esko Kolli.

  

Metsä360-tunnustuspalkinto: https://www.lut.fi/fi/ehdokkaat-2022

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli