ajankohtaista

Metsä360 finalisti; Fiberwood Oy kehittää puupohjaisia eristelevyjä ja pakkausmateriaaleja

Julkaistu:
22.6.2023
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Järvenpäässä toimiva Fiberwood Oy kehittää mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirroista biopohjaisia eristelevyjä rakennusteollisuudelle ja pakkausmateriaaleja. – Tuotekehitysvaiheessa olevat ratkaisumme ovat täysin muovivapaita. Elinkaarensa lopussa eristelevyt voidaan biohajoavina käyttää esimerkiksi maanparannusaineena tai ne voidaan kierrättää energiakäyttöön, sanoo yrityksen teknologiajohtaja, TkT Karita Kinnunen-Raudaskoski.

–Rakennuslevytuotteittemme raaka-aine tulee mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirroista kuten vaneri- ja puulevytehtailta. Palaamme eräällä tavalla vanhaan rakentamisen aikaan, kun eristeinä käytettiin kutterinlastua ja sahanpurua.  Uusiutuvasta puukuidusta valmistetut rakennuslevymme ovat ekologisia ja hengittäviä eli ne siirtävät kosteutta eivätkä altista rakenteita kosteusvaurioille. Tuotteemme soveltuvat modernin rakentamisen tarpeisiin.

Fiberwoodin tuotekehityksen lähtökohta on Kinnunen-Raudaskosken mukaan valmistaa tuotteet biopohjaisista raaka-aineista. – Tulevaisuudessa tavoitteena on, että tuotteet ovat yksinomaan valmistettu puusta peräisin olevista raaka-aineesta.

Puupohjaiset materiaalit vähentävät rakentamisen päästöjä

Rakennuksilla ja rakentamisella on merkittävät ympäristövaikutukset. Ne tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä ja noin 40 % energiankulutuksesta. Rakennusten energiatehokkuudella on siksi keskeinen rooli hiilineutraaliuden saavuttamisessa vuoteen 2050 mennessä.

– Suomen energia- ja ilmastostrategiassa 2016 on nostettu esille tavoite pienentää rakentamisen ja rakennustuotteiden hiilijalanjälkeä, joten siirtyminen fossiilivapaisiin rakennusmateriaaleihin pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä. Puupohjaiset eristemateriaalit vastaavat kiertotaloudelle ja vihreään siirtymään asetettuun odotusarvoon, sillä ne toimivat puun tavoin hiilinieluina eli ne sitovat hiiltä koko elinkaarensa ajan, muistuttaa Kinnunen-Raudaskoski

Puurakentamisen haasteena on ollut Kinnunen-Raudaskosken mukaan ennakkokäsitykset ja vanhat uskomukset puusta eli se palaa, homehtuu ja lahoaa. – Eristeiksi puurakennuksiin on siten valittu fossiilipohjaisia mineraalivillalevyjä, mikä on vähentänyt puurakentamisen hiilijalanjälkeä ja ympäristöystävällisyyttä. Uskon, että tämänkaltaiset uudet, ekologiset materiaalit ja kuluttajien kasvava tietoisuus uudistavat rakentamista vähäpäästöisempään suuntaan.

–Tavoitteena on, että puurakentajat, rakennusteollisuus ja kauppa löytävät vähähiilisen rakentamisen materiaalit, kun vuonna 2025 voimaan tuleva lainsäädäntö tekee rakentamisen hiilijalanjäljen laskennan suunnitteluvaiheessa pakolliseksi.

Fiberwood Oy keräsi alkuvuodesta kolmen miljoonan rahoituksen, jonka johtavana sijoittajana oli MetsäSpring Oy. Saadulla rahoituksella yritys rakentaa jatkuvatoimisen koelinjan, jolla se varmistaa tulevan tuotantolinjan teknologiset ratkaisut, sillä valmiita koneita ja prosesseja ei kaupallisesti ole saatavissa.

–Tavoitteena on saada tuotteiden pilotointi 2024 aikana ja aloittaa uusi rahoituskierros tuotantolaitosinvestointia varten, sanoo Kinnunen-Raudaskoski.

Metsä360 on kurkistus huomisen metsiin ja metsätalouteen

Metsä360 on tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain metsän jalostusarvoa kasvattavalle ratkaisulle, teolle tai innovaatiolle. Vuoden 2023 palkintoehdokkaat ovat Fiberwood, Kääpä Biotech ja Arbonaut.

Fiberwood tekee mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirroista täysin biopohjaisia eristelevyjä ja pakkausmateriaaleja. Kääpä Biotech on puolestaan bioteknologiayritys, joka tutkii ja kehittää innovatiivisia sienialan sovelluksia eri toimialoilla hyödynnettäväksi. Arbonaut tuottaa metsäalan tietojärjestelmiä rakentamalla digitaalisia kaksosia metsäekosysteemeistä. Ehdokkaat valitsi LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön asiantuntijaryhmä.

Tänä vuonna Metsä360-voittajan valitsevat Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas, Business Finlandin Director General Nina Kopola sekä toimittaja Henry Tikkanen. Säätiön rahoittaman palkinnon arvo on 30 000 euroa. Kollin Säätiö sekä LUT-yliopisto jakavat Metsä360-tunnustuspalkinnon tänä vuonna neljättä kertaa.

Palkinto kunnioittaa visionäärisen teollisuusneuvos Eino Kollin (1925–2016) perintöä ja elämäntyötä metsien parissa. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.

Markku Laukkanen, markku.laukkanen@audiomedia.fi

Lisätietoja: Karita Kinnunen-Raudaskoski, karita.kinnunen@fiberwood.fi

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli