ajankohtaista

METSÄ360 Finalisti esittelyssä – KÄÄPÄ Biotech

Julkaistu:
28.9.2023
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

LUT-yliopisto ja Marjatta ja Eino Kollin säätiö tekevät yhteistyötä kasvattaakseen suomalaisen metsän jalostusastetta. Yhteisenä tavoitteena on vahvistaa alaan liittyvää tutkimusta ja tukea vastuullisen biotalouden kasvua. Palkinto jaetaan innovaatiolle, ratkaisulle tai teolle, joka kasvattaa metsien jalostusarvoa. Palkinnon arvo on 30 000 euroa. Metsä360-palkinto jaetaan neljättä kertaa marraskuussa 2023. Kolmantena esittelyssä on KÄÄPÄ Biotech.

KÄÄPÄ Biotech - innovatiivisia sienialan sovelluksia

KÄÄPÄ Biotech on bioteknologiayritys, joka tutkii ja kehittää sienialan sovelluksia eri toimialoilla hyödynnettäväksi. Yritys hakee uusia innovatiivisia tapoja hyödyntää metsää jalostamalla siitä korkean lisäarvon tuotteita. Yritys on luonut pakurin viljelyverkoston muun muassa isojen metsähallintayhtiöiden kanssa. Tavoitteena on viljellä pakurikääpää vähäntuottavissa koivikoissa, jolloin kääpää voidaan istuttaa harvennuspuuksi meneviin, läpimitaltaan 10-15 senttimetrin kokoisiin puihin. Menetelmä perustuu Luken tekemään selvitykseen pakurin viljelyn potentiaalista Suomessa.

Pakuria ympätään puihin vuosittain 200 hehtaarin alalle. Kun ne ovat korjuukypsiä, KÄÄPÄ Biotech kerää ne ja sitoutuu ostamaan ne markkinahintaan. Kun hinta on esimerkiksi Venäjällä ollut 10–15 euroa kilolta, KÄÄPÄ Biotechillä se on kaksinkertainen, mikä tarjoaa hyvän tuotto-odotuksen. Pakurin viljelyllä metsänomistaja saa lisätuloja vähätuottoisista hieskoivikoista sekä niistä tukkikoivikon rungoista, jotka harvennetaan pois. KÄÄPÄ Forestin menetelmällä pakuritulo tulee tukkipuutulon lisäksi, ei sen sijaan.

Globaalisti pakurin raaka-aineen saatavuus vähenee ja kysyntä kasvaa erityisesti elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudessa. KÄÄPÄ Biotech käsittelee vuosittain kymmeniä tonneja raaka-ainetta, josta syntyy useita tonneja uutetta sekä kuivajauheena että nestemäisenä uutteena. Yrityksellä on kehityshankkeiden kumppaneita Kiinan lisäksi muun muassa Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Tuotteesta tehdään kliinisiä tutkimuksia sen soveltuvuudesta ihmis- ja eläinkäyttöön sekä kosmetiikkaan.

KÄÄPÄ Biotech uuttaa parhaillaan seitsemää lääkinnällistä sientä ultraäänimenetelmällä, jossa rikotaan niiden koostumusta. Näin ominaisuuksista saadaan hyödynnettyä 90 prosenttia. Tulevaisuudessa on tärkeää, että jalostusprosessi voidaan pitää mahdollisimman pitkään Suomessa.

Katso video tästä linkistä.

LUTin, Kollin Säätiön sekä LAB-ammattikorkeakoulun edustajista koostuva asiantuntijaryhmä on kartoittanut kevään 2023 aikana metsän jalostusarvon nostoon merkittävästi vaikuttavia ehdokkaita ja valinnut kolme finalistia. Tänä vuonna Metsä360-voittajan valitsevat Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas, Business Finlandin Director General Nina Kopola sekä toimittaja Henry Tikkanen.

Palkinto kunnioittaa visionäärisen teollisuusneuvos Eino Kollin (1925–2016) perintöä ja elämäntyötä metsien parissa. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli