ajankohtaista

Jätepuusta voidaan valmistaa päästötöntä polttoainetta

Julkaistu:
16.5.2022
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Uuden polttoaineen veroton litrahinta olisi 0,56–0,74 euroa. Lisäksi se tuottaisi 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiini.

LUT-yliopistossa on löydetty uusi, kilpailukykyinen tapa tuottaa polttoainetta vähäpäästöisesti. Raaka-aineena käytetään metsäteollisuuden sivutuotteita tai energiapuuta, joista tuotetaan etikkahappoa. Power-to-X-teknologialla siitä saadaan yhdessä vedyn kanssa etanolia hiilineutraalin liikenteen tarpeisiin. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Münchenin teknillisen yliopiston kanssa.

”Perinteinen prosessi voi tuottaa noin 200–300 litraa bioetanolia tonnia kuivaa puuta kohden, kun taas lisävedyllä tehostettuprosessi voi tuottaa sitä jopa 1 500 litraa. Etanolia tai metanolia voidaan sekoittaa polttoaineisiin tai käyttää kemianteollisuuden raaka-aineinaesimerkiksi hartsien valmistuksessa”, LUT-yliopiston apulaisprofessori Kristian Melin kertoo.

LUTin Lahden kampuksella työskentelee neljä biotaloudenprofessoria, ja Melin on heistä yksi. Heidän tutkimustaan rahoittaa Marjatta ja Eino Kollin Säätiö.

“Suomen uusi biotalousstrategia ajaa eteenpäin samoja tavoitteita, jotka meillä säätiössä ja LUT-yliopistolla koetaan tärkeiksi. Tämä antaa vahvaa uskoa siihen, että yhteistyömme on oikealla polulla. Biotaloustutkimus on keskiössä, kun haluamme tunnistaa uusia potentiaalisia ratkaisuja metsäsektorilla”, Kollin säätiön asiamies Esko Kolli sanoo.  

 

Lisätietoja:

Kristian Melin, apulaisprofessori, LUT-yliopisto,+358503497383, Kristian.Melin@lut.fi
Riina Salmimies, dekaani, LUT-yliopisto, 045 6310917, riina.salmimies@lut.fi
Esko Kolli, asiamies, Marjatta ja Eino Kollin säätiö, 0500 712 458 esko.kolli@kollinsaatio.fi

 

Fakta: LUT-yliopisto tutkii biotaloutta Lahdessa

·  LUTin tutkijat pyrkivät löytämään korvaavia ratkaisuja öljypohjaisille tuotteille ja kehittämään nykyistä kestävämpiä teollisuuden valmistusprosesseja.

·  Yksi keskeisimmistä tutkimuskohteista on metsien ja peltojen biomassa, jonka käyttöä halutaan tehostaa ja jalostusastetta nostaa. Varsinkin sahanpuru on alihyödynnetty jae.

·  Nykyaikaisilla erotusprosesseilla on mahdollisuus erottaa arvokkaita raaka-aineita nykyisin jätteenä pidettävistä sivuvirroista.

·   Lahden kampuksella biotaloutta tutkivat apulaisprofessoriKristian Melin, erotustekniikan professorit Mari Kallioinen-Mänttäri ja Tuomo Sainio sekä apulaisprofessori Rama Layek.

·  Biotaloudessa hyödynnetään kestävästi luonnosta saatavia uusiutuvia materiaaleja sekä kehitetään ja otetaan käyttöön niihin liittyviä innovaatioita ja teknologioita. Suomessa myös luontomatkailu on osabiotaloutta.

Lähde: LUT-yliopisto ja biotalous.fi

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli