ajankohtaista

Fiberwood, Kääpä Biotech ja Arbonaut kilpailevat 30 000 euron METSÄ360 tunnustuspalkinnosta

Julkaistu:
24.5.2023
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Metsä360-finalistit kehittävät biopohjaista eriste- ja pakkausmateriaalia, sienialan sovelluksia eri toimialoille sekä metsäalan tietojärjestelmiä.

Metsä360 on tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain metsän jalostusarvoa kasvattavalle ratkaisulle, teolle tai innovaatiolle. Vuoden 2023 palkintoehdokkaat ovat Fiberwood, Kääpä Biotech ja Arbonaut.

Fiberwood tekee mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirroista täysin biopohjaisia eristelevyjä ja pakkausmateriaaleja. Kääpä Biotech on puolestaan bioteknologiayritys, joka tutkii ja kehittää innovatiivisia sienialan sovelluksia eri toimialoilla hyödynnettäväksi. Arbonaut tuottaa metsäalan tietojärjestelmiä rakentamalla digitaalisia kaksosia metsäekosysteemeistä. Ehdokkaat valitsi LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön asiantuntijaryhmä.

”Vahvasti polarisoituneessa metsäkeskustelussa on hyvä muistaa, että metsät tarjoavat työkaluja ilmastomuutoksen hillintään. Kestävästi hoidetut metsät ovat hiilinielu myös muiden taakanjakosektoreiden päästöille. Lisäksi puurakentaminen varastoi hiiltä koko elinkaarensa ajan ja uudet puupohjaiset innovaatiot korvaavat fossiilisia tuotteita”, Kollin Säätiön asiamies Esko Kolli sanoo.

Tänä vuonna Metsä360-voittajan valitsevat Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas, Business Finlandin Director General Nina Kopola sekä toimittaja Henry Tikkanen, jonka Tiedetrippi-podcast palkittiin tänä vuonna Tiedetoimittajain liiton tiedeviestintäpalkinnolla. Säätiön rahoittaman palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Metsä360 on kurkistus huomisen metsiin ja metsätalouteen

Kollin Säätiö sekä LUT-yliopisto jakavat Metsä360-tunnustuspalkinnon tänä vuonna neljättä kertaa. Viime vuonna palkinnon voitti biotekniikan startup eniferBio.

”Metsä360 laajentaa ymmärrystämme metsistä sekä niiden kestävistä ja jopa yllättävistä käyttötavoista. Ehdokkaisiin tutustuminen on kurkistamista huomisen metsiin ja metsätalouteen”, LUT-yliopiston yhteiskuntatieteiden yliopisto-opettaja Jaana Laine kertoo.

Lisäksi käynnissä on nuorille suunnattu Metsä360-videokilpailu, jossa nuoria kannustetaan tuomaan esiin metsän arvoa ja merkitystä yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Tänä vuonna kilpailuun kutsutaan osallistumaan peruskoulun 7.–9. luokan oppilaat. Jaossa on 6 000 euroa.

Lisätietoja:

Esko Kolli, asiamies, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, 0500712 458, esko.kolli@kollinsaatio.fi
Mari Kallioinen-Mänttäri, dekaani, LUT-yliopisto, 040 593 9881, mari.kallioinen-manttari@lut.fi,

 

Marjatta ja Eino Kollin Säätiö sekä LUT-yliopisto jakoivat Metsä360-palkinnon ensimmäisen kerran vuonna 2020. Palkinto kunnioittaa visionäärisen teollisuusneuvos Eino Kollin (1925–2016) perintöä ja elämäntyötä metsien parissa. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsänjalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen.

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli