ajankohtaista

Eino Kollin muotokuva antaa Karjalan evakoille äänen ja tarinan

Julkaistu:
29.9.2023
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Kuvataiteilija Risto Ilmavirta ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamies, talousneuvos Esko Kolli

Lahdessa paljastettiin perjantaina Vierumäen teollisuuden luoneen teollisuusneuvos Eino Kollin muotokuva. Kuvan on maalannut itseoppinut kuvataiteilija, elämäntyönsä luokanopettajien kouluttajana tehnyt lehtori Risto Ilmavirta.

- Kun olimme toimittaja Rauli Virtasen kanssa valmistelemassa ”Evakot meillä ja muualla” -näyttelyä, nousi talousneuvos Esko Kollin kanssa esiin Eino Kollin muotokuvan toteuttaminen, kertoo Ilmavirta teoksen taustasta.

–Eino Kollin elämäntarina on samalla evakkouden kokeneen sukupolven tarina. Hän oli sinut Karjalan menetyksen kanssa ja pystyi rakentamaan sodan jälkeen tyhjästä menestystarinan. Karjalaisuus oli koko elämän ajan Eino Kollia luonnehtiva piirre. Karjalaisen kulttuurin tukemisen ohella hän oli vahvasti mukana sotaveteraanityössä.

Ilmavirta muistuttaa evakoiden joutuneen jättämään kaiken taakseen ja aloittamaan uuden elämän uusilla asuinpaikkakunnilla lähes tyhjästä. – Eino Kollikaan ei luovuttanut, vaikka Vierumäellä oli vastassa kiviset pellot, vaan hän valitsi toisen reitin ja menestyi.

–Olihan hän poikkeavan aikaansaava yrittäjä ja samalla hyvin karjalainen. Valokuvaan perustuvassa muotokuvassa hän on baskeri päässään tukkilaanilla, yksi mies yrityksen porukasta. Hän oli sosiaalinen, avulias ja puhelias karjalaispoika läpi elämänsä eikä halunnut olla herra, vaan vuorostaan vastannut löysipomo, kuten hän itseään kutsui.

Ilmavirta haluaa muotokuvalla muistaa evakkouden kokeneiden karjalaisten historiaa ja tarinoita. – Sota jättää jälkensä yli sukupolvien. Myös minuun, jonka suku lähti evakkoon kahteen kertaan. Vaikka minun sukupolveni ei kokenut omakohtaisesti sotaa, muuten kuin evakkoperheiden muistoissa, näkee sen nyt lähellä Euroopassa.

–Teollisuusneuvos Eino Kollin muotokuvalla haluan antaa Karjalan evakoille äänen ja tarinan. Samalla se viestii tarinaa karjalaisten selviytymisestä ja uskosta tulevaisuuteen.

”Löysipomo - Eino Kollin työ ja elämä” äänikirjaksi

Eino Kollin elämänkerta kertoo sukupolvitarinan karjalaisen evakkopojan tiestä metsäalan opintoihin ja aikansa suurimman sahateollisuuden yrityksen, Vierumäen Teollisuuden, kehittäjäksi. Karjalaisen luonteen mukaisesti hän sopeutui sodan jälkeen uusille asuinsijoille ja uuteen elämään. Karjala jäi rajan taakse, mutta ei lähtenyt mielestä eikä miehestä. Kollin sosiaalisuus, yritteliäisyys, ennakkoluulottomuus, vieraanvaraisuus ja taloudellinen vaisto olivat karjalaisuutta mitä syvimmässä määrin.

”Löysipomo – Eino Kollin työ ja elämä” on kuunneltavissa nyt myös äänikirjana ja jatkossa myös ladattavissa e-kirjana Elisan äänikirjapalvelusta https://kirja.elisa.fi.

Markku Laukkanen

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli