ajankohtaista

Biotalous on keskiössä, yhteistyömme LUT-yliopiston kanssa hyödyttää laajasti Lahtea ja sen ympäristöä

Julkaistu:
30.5.2022
Tilaa uutiskirje
Jaa tämä artikkeli

Marjatta ja Eino Kollin säätiö tukee LUT-yliopiston Lahden kampuksella neljää biotalouden professuuria.  Professuurien alat ovat biotalous, biopolymeerientuotanto, biomateriaalien prosessi- ja tehdassuunnittelu sekä biomassan erotustekniikka biojalostuksessa.  Professoreina toimivat Mari Kallioinen-Mänttäri ja Tuomo Sainio ja apulaisprofessorit Kristian Melin ja Rama Layek

Säätiön ja LUT-yliopiston yhteisenä tavoitteena on vahvistaa Lahden talousalueen biotalousklusteria ja tukea uuden liiketoiminnan syntyä ja kasvua. Suomalaisen metsän jalostusasteen nosto ja monipuolinen, vastuullinen hyödyntäminen ovat yhteistyön kulmakiviä.

Selkeitä konkreettisia tavoitteita on saavutettu jo ensimmäisen vuoden aikana. Yhtenä merkittävänä saavutuksena on LUTin ja ANDRITZin yhteistyösopimuksen syntyminen. LUTin ja ANDRITZin yhteistyöllä Lahden kampukselle syntyy teollisuuden tarpeita palveleva, moderni 1000 m2 tutkimuskeskus. ”Ilman Kollin säätiön rahoittamia tenure-professuureja ANDRITZ-yhteistyö ei olisi toteutunut.” kertoo LUT-yliopiston dekaani Riina Salmimies.  

Laajaa huomiota on saavuttanut myös apulaisprofessori Kristian Melinin ja professori Tuomas Koirasen tutkimus, jolla jätepuusta voidaan tuottaa kilpailukykyisesti ja vähäpäästöisesti polttoainetta.  Raaka-aineena käytetään metsäteollisuuden sivutuotteita tai energiapuuta, joista tuotetaan etikkahappoa ja siten uuden polttoaineen veroton litrahinta olisi 0,56–0,74 euroa. Lisäksi se tuottaisi 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiini.

Meneillään on myös professori Mari Kallioinen-Mänttärin tutkimus, missä metsäbiomassaa voidaan hyödyntää membraanien valmistuksessa tai membraanien muokkauksessa siten, että saadaan markkinoille entistäkin parempia membraanituotteita. Työn tavoitteena on hyödyntää metsästä peräisin olevia yhdisteitä vedenpuhdistustuotteissa ja luoda näin pohjaa suomalaisen biojalostustoiminnan kasvulle.

Säätiön ja LUT:in yhteistyöllä jaetaan myös Metsä360-tunnustuspalkinto sekä nuorille suunnattu Metsä360-kilpailu. Tunnustuspalkinnon tavoitteena on nostaa esiin merkittäviä tekoja, jotka edistävät metsiemme jalostusarvon kasvua ja auttavat näkemään historiallisen voimavaramme uusin silmin. Palkinnon arvo on30 000 euroa, uusien palkintoehdokkaiden etsintä on nyt käynnissä. Aiempina vuosina palkinnon ovat voittaneet Suomen ladun Nuku yö ulkona -kampanja sekä Stora Enson puupohjainen hiili Lignode®.

 ”Koemme tärkeäksi ajaa eteenpäin Suomen uutta biotalousstrategiaa. Yhteistyömme LUT-yliopiston kanssa on merkityksellistä koko Lahden alueen yrityksille. Biotalous on keskiössä, kun haluamme tunnistaa uusia potentiaalisia ratkaisuja metsäsektorilla.” Kollin säätiön asiamies Esko Kollisanoo.

Lisätietoja:

Esko Kolli, asiamies, Marjatta ja Eino Kollin säätiö, 0500 712 458 esko.kolli@kollinsaatio.fi

Riina Salmimies, dekaani, LUT-yliopisto, 045 6310917, riina.salmimies@lut.fi

Valokuvia

No items found.
Jaa tämä artikkeli